„PerÅ‚a” to prestiżowa nagroda przyznawana produktom regionalnym w ramach ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Nasze dolnoÅ›lÄ…skie produkty mogÄ… poszczycić siÄ™ uzyskaniem tak wyjÄ…tkowego wyróżnienia.
2004
Przysmak galicyjski – Zenon Matusiewicz, PPMG „Galicja”
Przysmak galicyjski to mięso o wyjątkowym smaku konserwowane w słoikach wg tradycyjnych receptur sięgających początku XX wieku.
Produkt wytwarzany jest w masarni rodzinnej Galicja.
2005
– nalewka z aronii, Gospodarstwo Ekologiczne EKO AR
Nalewka „Aronia Losu” wytwarzana jest w gospodarstwie ekologicznym w Jarkowie. Niepowtarzalny smak i aromat uzyskiwany jest z dojrzaÅ‚ych owoców aronii, zalewanych syropem z wody, spirytusu 96% oraz cukru.
Produkt często prezentowany jest na krajowych i zagranicznych targach i wystawach.
- „Smorodina” – Nalewka z czarnej porzeczki,
Zofia Klekocka
2006
- Ogórki konserwowe Å›cinawskie – Teofil Szelwika
ZakÅ‚ad Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Åšcinawie swoich poczÄ…tków siÄ™ga 1958 roku. DziÄ™ki tradycyjnej recepturze przetwarzania Å›wieżych ogórków uzyskiwanych z produkcji w maÅ‚ych gospodarstwach, w których stosuje siÄ™ gÅ‚ównie naturalne nawozy organiczne, możliwe jest uzyskanie niepowtarzalnego, sÅ‚odko-kwaÅ›nego smaku.
Ogórki konserwowe Å›cinawskie czÄ™sto prezentowane sÄ… na krajowych i
zagranicznych targach, gdzie cieszą się dużym zainteresowaniem
potencjalnych klientów, co Å›wiadczy o wysokiej jakoÅ›ci produktu.